Kako rešiti treperenje svetla na video snimcima

Treperenje svetla na video snimcima može imati različite uzroke, a rešenje zavisi od specifičnih okolnosti. Evo nekoliko opštih saveta koji vam mogu pomoći da rešite problem treperenja svetla na video snimcima:

 1. Podešavanje frekvencije osvetljenja kamere:
  • Ako snimate u prostoru gde postoji fluorescentno osvetljenje, podesite brzinu zatvarača kamere na 1/50 ili 1/60 sekunde, u zavisnosti od regiona (50Hz ili 60Hz). Ovo će vam pomoći da sinhronizujete sa frekvencijom osvetljenja i smanjite treperenje.
 2. Korišćenje odgovarajuće rasvete:
  • Ako snimate u prostoru gde možete kontrolisati osvetljenje, koristite izvore svetlosti koji ne trepere. LED svetla, na primer, imaju tendenciju da proizvode manje treperenja od nekih fluorescentnih sijalica.
 3. Podešavanje brzine osvežavanja ekrana:
  • Ako koristite ekran za reprodukciju video sadržaja, proverite da li je osvežavanje ekrana usklađeno sa frekvencijom snimanja. Podešavanje osvežavanja ekrana na 50Hz ili 60Hz može pomoći u smanjenju treperenja.
 4. Koristite filtere za treperenje:
  • U nekim situacijama, možete koristiti filtere za treperenje prilikom snimanja. Ovi filteri mogu pomoći u eliminaciji treperenja uzrokovanog nesinhronizovanim frekvencijama između kamere i izvora svetlosti.
 5. Postprodukcija:
  • Nakon snimanja, možete pokušati da rešite problem treperenja u postprodukciji. Softverski alati poput Adobe Premiere, Final Cut Pro ili Davinci Resolve pružaju mogućnosti za korekciju frekvencije i eliminaciju treperenja.
 6. Podešavanje automatskog osvetljenja na kameri:
  • Ako vaša kamera ima automatsko podešavanje osvetljenja, isprobajte ručno podešavanje kako biste videli da li to utiče na treperenje.

Ukoliko treperenje i dalje postoji, moglo bi biti korisno konsultovati stručnjaka za video produkciju ili tehničku podršku proizvođača kamere kako biste dobili specifične smernice za vašu opremu.